By W.F. Hermans

Waarom roept hoofdpersoon Henri Osewoudt in De donkere kamer van Damokles vlak voor zijn dood uit dat zijn opdrachtgever Dorbeck ‘alles’ is? Gaat het hier om navolging?
De Franse filosoof René Girard ( geb.1923) ontdekte de grote rol van navolging en van begeerte in klassieke romans. Later wees hij erop dat navolging tijdens een concern leidt tot het ontstaan van dubbelgangers, rivaliteit, geweld en slachtoffers die zondebokken kunnen worden.

Uitgaande van De donkere kamer van Damokles, kwam Sonja Pos tot het verrassend nieuwe inzicht dat verschillende romans en verhalen van Hermans hierop berusten. De kwetsbare hoofdpersonen die blindelings navolgen, worden naar hun ondergang gevoerd. Het uitzonderlijk belang van navolging en van de talrijke daarmee verbonden aspecten in deze teksten, wat Hermans zelf tot zijn verbazing volledig was once ontgaan, erkende hij royaal, zoals uit hun correspondentie erover blijkt. Zij promoveerde op deze toegankelijk geschreven studie aan de Universiteit van Amsterdam, 2007.
Beluister hier het interview met Sonja Pos in VPRO's de Avonden.
Voor meer achtergrondinformatie verwijzen wij u naar www.girard.nl

Show description

Read Online or Download Dorbeck is alles! (Dutch Edition) PDF

Best dutch ebooks books

Download PDF by Hubert Lampo: Hermione betrapt (Dutch Edition)

In Hermione betrapt (1962) ontmoet de historicus Rudolf Reyniers tijdens een weemoedige nazomer in Parijs de dubbelgangster van zijn jeugdliefde. In de metro ziet hij een beeldschone vrouw, die hem onmiddellijk doet terugdenken aan zijn eerste, onstuimige vakantieliefde, ruim twintig jaar terug, met de betoverende Désirée Chantraine.

Download e-book for kindle: Doorzetters (Dutch Edition) by Mick Matthys

In dit onderzoek gaat het over de individuele belevenissen van universitair afgestudeerden uit het arbeidersmilieu die zich in de laatste fase van hun loopbaan bevinden. Zonder uitzondering waren zij van hun familie de eerste generatie studerenden en meestal waren zij ook de enigen uit hun gezin. Mick Matthys heeft uitgebreid met chicken gepraat over hun ervaringen en de manier waarop zij de betekenis van hun afkomst hebben ingezet om te slagen in leven en loopbaan.

Download e-book for iPad: De verandering begint bij jou (Dutch Edition) by Nick van Dam,Eileen M. Rogers

Organiseren nieuwe stijl is leren, delen, flexibel en creatief zijn. Daarvoor heb je als kenniswerker heel andere competenties nodig dan voorheen. Nick van Dam en Eileen Rogers geven in De verandering begint bij jou een compleet en kernachtig overzicht van die nieuwe competenties zoals mindfulness, appreciative inquiry en sociale intelligentie.

Iben Mondrup,Bart Kraamer's Kinderjaren (Dutch Edition) PDF

Het leven van een variety kan dramatisch verlopen. Zeker als het opgroeit in de woeste Noordpoolomgeving, waar de zomers zo kort zijn dat de sneeuw nauwelijks tijd heeft om te smelten. Kinderjaren speelt zich af op het Groenlandse eiland Disko, aan het eind van de jaren tachtig. Een Deens gezin heeft zich teruggetrokken uit de hectiek van het vasteland en heeft zich gevestigd in het kustplaatsje Godhavn.

Additional resources for Dorbeck is alles! (Dutch Edition)

Sample text

Download PDF sample

Dorbeck is alles! (Dutch Edition) by W.F. Hermans


by Richard
4.4

Rated 4.10 of 5 – based on 26 votes